Contribution../../../../Contribution.html
B & T’s side../../../../Bodil_og_Tanjas_Hjemmeside.html
VmL Center Nord../../../../Center_Nord.html

Glutenfrit Chapatis/Fladbrød

Chapatis:


Ingredients:

3 dl gluten-free wholefood flour; milletflour, quinoaflour or cornflour.

1 dl grinded flaxseeds (evt. yellow)

1/2 teaspoon salt

1 tbsp virgin oliveoil (can be left out)

water


Mix the oil with the flour.


Add water until the dough is soft and damp.


Let the dough rest for 5-10 min.


With this dough you can make 6-8 chapatis. Roll out with a rolling pin in cornflour. Distribute on two baking sheets.


Baking:

Bake 10-12 min at 200 dgr. celcius. in a hot-air oven.


Spelt

Spelt is not gluten free. But you can use the same recipe for whole-grained spelt flour.














Left, gluten free Chapati. Right Spelt Chapati.

Til venstre glutenfri chapati. Til højre Spelt Chapati.

Fladbrød:


Ingredienser:

3 dl hirsemel, quinoamel, brune rismel eller 1 dl knuste hørfrø (evt. gule hørfrø)

1/2 teskefuld salt

1 spsk jomfru olivenolie (kan udelades)

vand


Gnid olien ind i melet.


Tilsæt vand til smidig og fugtig konsistens


Dejen hviler 5-10 min.


Dejen giver 6-8 fladbrød, der rulles ud med kagerulle i majsmel og lægge på 2 bageplader.


Bagning:

Bages 10-12 min ved 200 grader i varmluftsovn.


Spelt

Spelt er ikke en glutenfri kornsort. Men du kan benytte samme opskrift til fuldkorns-speltmel.